5 faktora koji utječu na odabir pogrebne opreme i usluga

Odabir pogrebne opreme nije nešto što si priželjkujemo no, nažalost suočeni s gubitkom člana obitelji, odabir pogrebne opreme važan je dio dostojanstvenog pogreba i oproštaja od člana obitelji. Stoga, kako bismo i doista pružili dostojanstvenu sahranu najmilima koji su nas napustili, treba uzeti u obizir neke od navedenih faktora.

Contents

Financijske mogučnosti

Proizvodi u pogrebnom sektoru sežu od onih po pristupačnim cijenama pa sve do luksuznih proizvoda visokih cijena. U pogrebnoj djelatnosti cijena i mogučnosti financiranja utječu na odabir opreme, stoga Vam savjetujemo da se na vrijeme informirate o vrstama opreme, te i razmotrite mogučnost planiranja unaprijed. Štednjom novaca za sprovod i planiranjem unaprijed, olakšat ćete najteže trenutke svojim najmilijima i omogučiti sebi i svojim voljenima dostojanstveni oproštaj.

Veličina pokojnika

Naime, pogrebni lijesovi mogu biti različitih oblika što i utječe na njihov kapacitet. Za krupnije osobe, potrebni su i veći lijesovi. Naime, šesterokuti i sarkofazi imaju veći unjutrašnji prostor, te su stoga i prikladniji za krupnije pokojnike.

Vjera

Pošto je sprovod često i vjerski ceremonijal, odabir opreme i usluga može uključivati ili isključivati neke od pogrebnih proizvoda ili usluga. Pogrebni znakovi se biraju u skladu s vjerom pokojnika pošto mogu biti u obliku križa za katolike, krsta za pravoslavce, piramide za ateiste i bašluka za muslimane. Također, u slučaju nereligijskog sprovoda, pošto nema svećenika koji vodi ceremoniju, moguče je oprostiti se uz personalizirane pogrebne govore.

Vrsta grobnice

Ako se pokojnika polaže u betonsku grobnicu, neophodan dio pogrebne opreme je i limeni lijes tj. uložak u kojeg se varenjem zatvara pokojnika.

Ukus

U skladu sa svojim stilom i ukusom možete odabrati pogrebnu opremu čija estetika će Vam se najviše dopasti, npr. boja, oblik i ukrasi pogrebnog lijesa, te boja i uzorak tekstilne garniture.