5 načina kako se oprostiti sa stilom

Svaki oproštaj je težak, a pogotovo onaj od voljene osobe koja nas je zauvijek napustila. Stoga, kako bismo lakše prebrodili taj gubitak, važno je dostojanstveno se i oprostiti. Osim što je oproštaj od voljene osobe, sprovod možemo i doživjeti kao slavlje života osobe koja nas je napustila. Tog dana, bitno je prisjetiti se svega lijepog što nas je vezalo za pokojnika i pohraniti ga u svojim srcima i mislima na najljepši način. Kako bismo to pospješili bitno se oprostiti na jedinstven i personalizirani način, baš u stilu voljene osobe.

Contents

Cvijeće

Vizualno najljepši detalj svakog oproštaja i neizostavan dio pogrebne ceremonije. Cvjetni aranžmani daju dašak personalizacije svakom sprovodu i karminama. Naime, uz takve aranžmane idu poruke saučešća i posljednjeg pozdrava stoga je to i jedan od jedinstvenih načina kako se u svoje ime oprostiti od pokojnika. Također, kako biste odabir cvijeća personalizirali, odaberite cvijeće koje je preminuloj osobi ili Vama najomiljenije, te se sa posljednjim poklonom pažnje oprostite od voljene osobe.

Pismo oproštaja

Smrt voljene osobe uzrok je velike tuge i praznine u nama. Često takav gubitak izazove različite emocije koje s vremenom procesuiramo npr. od tuge do ljutnje pa sve do prihvaćanja. Stoga, jedan od načina kako izraziti svoje emocije i oprostiti se od voljene osobe je pismo oproštaja toj osobi. Napišite sve što osjećate, ono dobo i loše, te se prisjetite zajedničkih trenutaka. Jednom kad ste svoje emocije i sjećanja stavili na papir biti će Vam lakše podnjeti gubitak i oprostiti se. Još k tome, to pismo možete i pokopati s preminulom osobom i zamisliti da je preminuli svjestan svega što u tom pismu piše.

Glazba

Jedan od nezaobilaznih detalja pogrebne ceremonije je glazba. Ujedno, to je i jedan od načina kako personalizirati oproštaj i učiniti ga po ukusu preminule osobe. Ako je osoba koju ste izgubili voljela gudače, tada bi gudački kvartet za pogreb bio idealan i sofisticiran odabir. Ako je to osobi bila draža gitara ili pjevači, tada odaberite onu vrstu glazbe koja Vas za preminulog veže i iskažite svoje poštovanje glazbenim ispraćajem po pokojnikovu ukusu.

Crnina

Ovisno o običajima biramo boju odjeće za sprovod. Stoga, nositi crninu u znak gubitka voljene osobe, primjeren je način iskazivanja poštovanja i pijeteta. Također, nošnjom crnine prilikom sprovoda i karmina, opraštamo se na elegantan i dostojanstven način.

Fotografije

Jedan od načina kako stilski personalizirati sprovod je da u grobnu kuću, gdje se prije sprovoda oprašta od pokojnika, stavite sliku osobe od koje se opraštamo. Također, slike bi se mogle postaviti i u prostoriji gdje se održavaju karmine. Na taj način, suočeni sa fotografijama najljepših trenutaka preminule osobe, pamtit ćemo ju i takovu, u najboljem svijetlu i po najlijepšim zajedničkim trenucima.