Što kada nastupi smrt?

Kako postupiti kada se desi smrtni slučaj.

Smrt člana obitelji uvijek nas zadesi nespremne i u tom trenutku teško je djelovati hladne glavne. Uz prvotni šok, često ni ne znamo kako dalje, koga kontaktirati i kakav je daljnji postupak vezan za sahranu. Stoga, čitajte dalje i informirajte se o postupku.

Contents

Mogučnost smrtnog slučaja u obitelji

Ako zbog teške bolesti ili duboke starosti člana obitelji očekujete njegovo preminuće možete nam se unaprijed obratiti kako biste se informirati i pripremiti za te teške trenutke.

Nastanak smrtnog slućaja kod kuće

Ako se smrt desila kod kuće kontaktirati možete naše pogrebno poduzeće i mi ćemo se dalje obratiti nadležnim tijelima vezano za smrtni slučaj. Kontaktirat ćemo mrtvozornika koji je će obaviti pregled pokojnika, utvrditi uzrok smrti i izdati potvrdu o smrti. Ako je uzrok smrti sumnjiv, mrtvozornik će zatražiti obdukciju pokojnika.
Također, možete kontaktirati policiju, hitnu pomoć ili direktno mrtvozornika kako bi se u što kraćem roku izvršilo mrtvozorenje tj.pregled pokojnika, utvrdio uzrok smrti, izdala potrebna dokumentacija ili utvrdila potreba za obdukcijom.
Ako ste već kontaktirali mrtvozornika, potrebno je kontaktirati pogrebno poduzeće kako bi se organizirao prijevoz pokojnika od u kuće u mrtvačnicu ili u bolnicu na odjel patologije. Zatim, potrebno je s pogrebnikom dogovoriti organizaciju pogreba i prijevoz, te odabrati pogrebnu opremu.

Nastanak smrtnog slućaja u bolnici

U slućaju nastanka smrti u bolnici ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, odgovarajuća obitelj biti će obavještena o nastankuu smrti, te su se dužni javiti nadležnom lječniku kako bi preuzeli dokumntaciju i potom na odjel patologije ili u mrtvačniucu vezano za preuzimanje pokojnika. Također, vezano za preuzimanje pokojnika, potrebno se javiti pogrebnom poduzeću kako bi se dogovorio prijevoz pokojnika iz bolnice ili mrtvačnice, kao i oblačenje tj. uređenje pokojnika.

Nastanak smrti u Domu za starije osobe.

Nadležna ustanova tj. udomitelj prijavljuje smrt mrtvozorniku koji potom obavlja pregled, utvrđuje uzrok smrti, te izdaje potrebnu dokumentaciju. Nakon pregleda, pokojnika je potrebno prenjeti u mrtvačnicu za što je zadužen udomitelj ako ima svoju mrtvačnicu ili pogrebno poduzeće. Nakon što udomitelj kontaktira najbližu obitelj preminule osobe, obitelj je dužna kontaktirati pogrebnu agenciju kako bi se organizirao prijevoz u mrtvačnicu i organiziorao sprovod.

Nastanak smrti van kuće

Nakon mrtvozorskog pregleda i izdate dokumentacije potrebno je pozvati pogrebnika kako bi organizirao prijevoz pokojnika u bolnicu ili mrtvačnicu.

Nastanak smart u inozemstvu.

Nakon što je najbliža obitelj obavještena o smrtnom slučaju, potrebno je kontaktirati pogrebnika u državi gdje će pokojnik biti sahranjen kako bi se organizirao prijevoz iz inozemstva. U slučaju prijevoza iz inozemstva potrebna je dodatna dokumentacija za prijenos tijela van države nastanka smrti. Možete kontaktirati pogrebnu agenciju, koja će Vam pomoći u kontaktiranju konzulata i rješavanju potrebne dokumentacije za prijevoz pokojnika.

Što kada premine član Vaše obitelji?

Netko u Vašoj obitelji je teško bolestan ili nastradao i niste sigurni da li će se oporaviti? Ne želite gubiti nadu, ali postoji mogučnost smrti? Pripremili smo Vam kratki upitnik koji Vas može pripremiti za postupak u slučaju gubitka voljene osobe.

Ispunite upitnik